Ekonomi och miljö hör ihop

Visste ni att Naturskyddsföreningen har en blogg där ordförande Mikael Karlsson och generalsekreteraren Svante Axelsson skriver om aktuella miljöfrågor (lite som min blogg;))? Jag brukar i alla fall läsa den då och då, oftast skriver de om väldigt intressanta saker.

Som i fredags då man kommenterade EU:s miljöarbete, utifrån Ekot i P1. Utrikesminister Carl Bildt framhåller att Europa är i framkant i miljöarbetet och det låter som om man inte behöver göra så mycket mer. Svante Axelsson skriver däremot i ovan nämnt blogginlägg att EU:s förslag om finansiering av mijöarbetet bör ses som ett skambud. Ekonomi och miljö hör starkt samman, på sätt och vis kan man se det både som positivt och negativt. Dels kan man få till en relativt enkel väg till bättre miljö genom marknadens egna mekanismer då trender och konsumenter styr produktionsomställningar och utsläppsrättshandeln. Men å andra sidan så bidrar ekonomi till att de flesta blir motsträviga till att betala alltför mycket till klimatsatsningar.
Vad regeringar och andra styranden inte vill inse är att stora satsningar måste till för att vi ska klara klimatproblematiken och jobba vidare med att få en bra miljö. Det kostar för mycket på kort sikt och man vill hellre ha en ekonomisk tillväxt, det är oftast det som ger framgångar politiskt. Men om man inte satsar nu och börjar jobba ordentligt med miljöfrågorna så har vi i framtiden ett mycket större problem att lösa (en tanke om detta skrev jag för en vecka sen ungefär).
Inom hållbar utveckling ingår både en ekonomisk, en miljömässig och en socialt hållbar framtid. Dessa bör alla integreras för att nå en bättre värld, utan att lägga tonvikt på kortsiktiga ekonomiska mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s