Behörighetskrav som stänger ute intresserade

I går publicerades en artikel som faktiskt handlar om min utbildning i Dagens Nyheter, Miljövetarprogrammet vid Linköpings Universitet. Den handlar om behörighetskrav för att komma in på universitetsutbildningar och journalisten har koncentrerat sig på de miljövetenskapliga utbildningarna i landet. Den går att läsa här.

Jag har samhällsvetenskaplig bakgrund vilket betyder att jag inte har läst kurserna matematik D, fysik B, kemi B eller biologi B, vilket ofta är vad som krävs för att komma in på naturvetenskapliga utbildningar (däremot läste jag biologi A utöver de samhällsvetenskapliga ämnena). Istället har jag ett brinnande intresse för miljö. Jag har i efterhand insett att jag borde, i allmänhetens ögon, ha läst det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Men nu sitter jag här, på en ”naturvetenskaplig”, tvärvetenskaplig utbildning med allmän inriktning och klarar mig igenom diverse statistikuppgifter, kemiska tester och andra naturvetenskapliga ämnen med hjälp av hårt slit och nyfikenhet.

Vad de inte tar upp i artikeln är hur bra eleverna klarar sig genom utbildningen. För att citera studierektor Anna Bratt: 

”Vi har inte sett någon skillnad på prestationen när de studerande är här. Det viktiga är studenternas motivation. Vi anser inte att elever ska straffas för val de gjort som 14-15-åringar. Vi har inte sänkt ribban på våra kurser men vi har fått gå in med mycket stöd ibland.”

En av de första delarna jag läste om miljövetarprogrammet var att eftersom det var allmän intagning så kräver det lite extra av studenterna:

”Har du inte med dig grunderna inom naturvetenskaperna från tidigare utbildning, så blir dessa delar lite tyngre för dig. Samma sak gäller kunskaper inom samhällsvetenskaperna, historia och filosofi. Matematik- och statistikkunskaper har man också nytta av i utbildningen.” (http://www.tema.liu.se/miljo/grundutbildning/behorighet) 2009-09-02

Detta accepterade jag och med hjälp av resurstillfällen från universitetets sida och egen ansträngning har jag klarat första året med högsta betyg. Jag anser därför att jag kommer att bli en minst lika bra miljövetare som andra som har läst naturvetenskapliga utbildningar, dock är jag kanske inte den som kommer att leda miljöforskningen vidare på hög nivå. Miljö är ett samhälleligt ansvar som vi behöver tackla på alla plan av vår värld, så väl inom politiken som inom media, företagsvärlden eller i hushållen. Det gör att vi behöver fler som läser tvärvetenskapligt och som på så sätt kan binda samman alla delarna. För det behöver man inte vara naturvetare för att kunna, samhällsvetenskaplig bas är minst lika viktigt.

Jag väntar med spänning på ännu mer debatt kring ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s