Dyr mat och god mat

SvD:s sajt skriver idag Mats-Eric Nilsson (författare till Den hemlige kocken, Äkta vara) om varför mat med E-nummer och tillsatser är dyrare än "vanlig" mat.

I dagens samhälle är det billigare att tillsätta aromer istället för äkta varor då artificiella aromer kan tillverkas i stor skala och oftast i lågprislandet Kina. Dessutom får man längre hållbarhetstid på varan och så slipper man handskas med mogna frukter och andra färska ingredienser. För visst är det gott att kunna äta jordgubbssmakande glass året runt?!

Detta med hemlagad mat och äkta råvaror upplevde jag tydligt när jag var i Stockholm nyss. På två ställen vi åt på, Drottningholms slottsrestaurang och Carl Milles-gården, marknadsförde de sig med närproducerade, "riktiga" råvaror och mat lagad från grunden. Vi upplevde alla det som om maten var extra god och välsmakande i jämförelse med andra matställen. Exempelvis var lingonsylten på Drottningholm rårörd och smakade utsökt när man dagen efter råkade ut för lingonsylt med socker, pektin och andra konstiga ingredienser.

På Milles-gården fick vi underbart goda grillspett av fläskfilé med en sallad på säsongens primörer. Bland annat haricot verts och små fräsha rädisor, det var mycket uppskattat! Att just anpassa sig till säsong när det gäller frukt och grönsaker är ett smart knep ur miljösynpunkt då man slipper odla tomater året runt i växthus och samtidigt får en varierad kost.

 
Drottningholms slott till vänster och serveringen på Milles-gården till höger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s