Skärpning krävs från vissa länder

Från att näst intill ha varit stiltje på klimatnyhetsfronten i dagstidningarna har jag nu en del saker att kommentera.

Ni kanske inte har missat att det är G8-möte i Italien och lilla Sverige är med i egenskap av EU:s ordförandeland. Reinfeldt är i alla fall nöjd med hur mötet har artat sig. Det verkar som om allt fler länder ställer sig bakom max 2 graders höjningen. USA och Barack Obama verkar ta ordentliga tag i klimatpolitiken nu efter presidentskiftet.

Synd bara att Kina endast representeras av vice utrikesminister. Jag kan förstå att Xinjiang-krisen är påtaglig och behöver resurser från politiskt håll, men att lämna kvar en vice utrikesminister kändes lite väl ogeneröst då det är ett ganska viktigt möte.

Kina och Indien sätter dessutom käppar i hjulet när det gäller ett nytt globalt klimatavtal. Visst att USA inte valde att ställa sig bakom utsläppsminskningar på Bushs tid, men att använda det som skäl till att slippa undan är väl lite väl dåligt?! Kan man inte se att de har bytt president och politik sen sist. Obama verkar på allvar vilja hjälpa USA på rätt spår i den internationella klimatdebatten.

I Östgöta korrespondenten och på dn.se kan man dock läsa om att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon inte är nöjd med 2.gradersmålet och en halvering av utsläppen till 2050 utan kräver hårdare tag. Det behövs verkligen, att inte fler inser att vi inte kan fortsätta tära på jordens resurser och släppa ut mer växthusgaser.

Ovan finns att läsa om på:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/g8-ledare-staller-sig-bakom-klimatmal-1.907477
http://www.dn.se/nyheter/varlden/svart-na-fram-till-internationellt-klimatavtal-1.907944

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s