Klimat som i klimat och inte miljö

I och med den kurs som jag läser nu, Ledarskap, har begreppet klimats betydelse uppkommit. Det projektarbete jag håller på med behandlar klimat och kultur. När jag skulle beskriva vad vi gjorde för en kompis, tillika miljövetarstudent, så utbrast hon : "vad roligt, du fick in klimatfrågan i ledarskapskursen". Vilket alltså inte alls stämmer…

Begrepp som får olika betydelse beroende på vad användaren lägger in för tolkning kan orsaka svårigheter men även bryderier.
Miljövänlig är klar och tydlig. Alla förstår att det är något som är vänligt mot miljön. Men naturligt? I miljödebatten har man gett det betydelsen att det är naturnära och äkta = miljövänligt, däremot så kan man ju alltid tolka naturligt på tusen upptänkliga vis. Ekologiskt är också inne på samma spår, ekologi betyder ju läran om relationerna mellan olika levande organismer och mellan dessa och den fysiska omvärld de lever i, men ekologiskt om varor och mat med mera betyder ju snarare miljövänligt.
Klimat är även ett ord som har fått två stora betydelser, jordens klimat och arbetsklimat. I grunden betyder de ju nästintill samma sak. Använder man begreppet ur sitt sammanhang kan det däremot misstolkas (som exemplet ovan).
Sedan finns det ju självklart fler, men dessa togs upp i dag.
Ekologiskt strösocker, ekologiskt vetemjöl och ekologiskt kakao, och alla är de Krav-märkta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s