Musslor på lina i skärgården

Förut har man i Bråviken kört igång med testodlingar av musslor för att på så sätt minska fosfor- och kvävehalten i vattnet. I dagens Corren (2009-06-27)  var det en artikel (Musslor ska rena vattnet i Östersjön och bli biogas) om att även Linköping testar musslor ute i skärgården strax nedanför Arkösund.

Musslorna fångar upp kväve och fosfor och efter ett år i vattnet skördas de. Samtidigt pågår expermient i fall man sedan kan göra musslorna till biogas. Förhoppningsvis går det. Skalet, som till stor del består av kalcium bör man också kunna komma på något användningsområde för. 
Bra inititativ, särskilt som Östersjön behöver all hjälp på traven som finns. Det räcker inte med att minska utsläppen, man måste även rena vattnet från den övergödning vi människor har osakat.
För övrigt: så anser jag att Correns hemsida är ganska dålig. Sökfunktionen fungerade inte när jag sökte efter den här artikeln, även om det var en relativt färsk artikel. Helt hopplöst att hitta några artiklar över huvudtaget förutom de som står på startsidan och bedöms (?) vara mest relevanta. Jag har tidigare försökt leta reda på mindre notiser men de har också varit omöjliga att hitta.
Östersjön, sett från Öland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s