Ekonomi until we die

På Newsmill kan man läsa om vad Anna-Karin Nyman om vad som hände med Agenda 21-arbetet som en utvärdering av globala miljösamarbeten.

Hon berör det faktum att privatägda skogar inte skövlas och att bara man tjänar pengar på att konvertera ett oljevärmeverk till bioenergi så går det bra och smidigt att byta. Som en indirekt följd av oljekrisen i spåren efter Kuwaitkriget var det många företag som märkte att oljan blev dyrare och bytte till andra energislag, inte på grund av att de ville värna naturen i första hand.

På ett seminarium idag vid Linköpings Universitet beskrevs det att hotellkedjan Scandics miljöarbete drog i gång för att man såg de ekonomiska vinsterna men också en imagevinst av att hävda sitt miljöarbete. I dagens mediehysteri vad gäller miljö och klimat ser man att det blir allt vanligare att profilera sig som miljövänlig. Men tror någon egentligen att det är för att de är sådana helgon att de vill rädda världen? Jag är inte övertygad om det men tänker rida på trenden så länge det är möjligt för att jag har ett genuint miljöintresse som inte bottnar i ett egenintresse.

En gammal miljövetarstudent som sedermera fick jobb som miljösamordnare på en större bilaffär sa att de oftast var tvungna att kämpa i motvind när det gällde att övertyga medarbetare om nyttan med miljötänk på företaget. Dock, så fort det blev trendigt, gick arbetet plötsligt mycket lättare.

Min slutsats blir att så länge det är trendigt och det går att tjäna pengar på miljön så kommer det att gå lite lättare att vara miljövän, men jag befarar också att det är övergående. Kanske inte inom en snar framtid men intresset kommer att svalna. Bäst är att utnyttja läget till max och övertyga företagsledningar och beslutsfattare att pengar går att tjäna, då blir världen något renare i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s