Om vindkraftverk

dn.se från igår kan man läsa om att vindkraftkooperativen kommer att få det svårare i framtiden då en ny lag kanske kommer att stiftas.

Idag är det ganska vanligt att privatpersoner går ihop till ett kooperativ och satsar på egen vindkraftsel. Det är ett bra sätt att ta energifrågan i egna händer. Men som jag har bloggat om tidigare så är det krångliga regler som gäller för att "lägga ut sin el på elnätet", bland annat är det dyrt med nätavgift och liknande.  Det slår hårt mot sådana här idéer då man inte är en storskalig producent av el.

Det nya lagförslaget innebär att sådana här kooperativ, som får ett billigare elpris, ska beläggas med en extra skatt då det anses att deras egenproducerade el ger dem en rabatt. Men jag har svårt att förstå varför det ska ses som rabatt när de producerar den själva, på ett hållbart sätt, än om de hade varit anslutna till det vanliga nätet och inte haft lika många miljövänliga alternativ att välja bland.

Istället för att ge dem extra skatt borde sådana här företag bli positivt uppmärksammade och uppmuntrade till att bygga fler. Det finns några få stora elbolag här i landet och de mår nog bara bra av att bli lite utmanade vad gäller elpris och energikälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s