Obama tar hårdare tag

I dagens DN och SvD kan man läsa om att president Obama skärper kraven för att USA:s bilar ska bli bränslesnålare, snabbare. Redan 2016 ska utsläppen från fossila bränslen minska med 30 %, vilket är hårdare än nuvarande krav. Då kommer bilarna i snitt dra 0,65 l/m. Han säger också att bilarna kommer att bli lite dyrare men med billigare bränslekostnad, eftersom de drar mindre. Till och med biltillverkaren Toyota har ställt sig bakom förslaget.

Det kommer att krävas att många gamla bilar byts ut mot gamla och frågan är hur snabbt detta kan ske. Köplusten borde ju ha sjunkit nu i kristider. Att köpa en ny bil ligger nog inte högst på mångas prioriteringslista.

Ett annat förslag han också borde komma med är att höja bensinpriserna och satsa mer pengar på forskning för nya bränslealternativ. Men det går även bra att använda pengarna till att subventionera miljöbilar, så som miljöbilspremien här i Sverige. Då kommer USA ännu längre vad gäller växthusgasminskningar.

Detta debatteras även på Newsmill idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s