Framtidsscenario som ger hopp

Den alltid lika intressanta debattsidan Brännpunkt i Svenska Dagbladet intogs idag av sex stycken forskare som anser det fullt möjligt att uppnå våra klimatmål till 2050, att Sverige ska vara fritt från utsläpp av växthusgaser.

Det scenario som man här presenterar (och även på IVL:s miljökonferens i Stockholm idag) är inget omöjligt. Forskarna utgår från idag kända metoder och anser att vi mycket väl kan bli koldioxidneutrala utan att öka kärnkraften. Men då måste vi i snabb takt öka andra energikällor och ställa om samhället.

Att det kommer sådana här rapporter känns alltid positivt. Speciellt som det rasar en debatt mellan klimatvänner och klimatskeptiker på alla håll i Sveriges medier (ex. Aktuellt, bloggosfären och bokindustrin). Det behöver inte vara negativt eller kostsamt att ställa om samhället eftersom vi ändå vet att det någon gång måste göras, oljan räcker inte i evigheter och bidrar till osäkerhet och ökande kostnader. Vi kanske inte heller vet hundra procentigt säkert att det enbart är människans påverkan som orsakar uppvärmningen eller att det verkligen sker en uppvärmning, även om jag tror det, så det är alltid bra att försöka minska vår eventuella påverkan i alla fall. Det kallas försiktighetsprincipen och är värd att efterlevas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s