Östersjötorsken orsakar motstridigheter

dagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet kan man läsa vad förbundsordföranden i SFR (Sveriges Fiskares Riksförbund), Henrik Svenberg, tycker om WWF:s rödlistning av Östersjötorsk.

Eftersom torsken är på tillbakagående tycker han att WWF lurar människor. Istället för att svenskarna köper närfiskad Östersjötorsk exporterar fiskarna torsken till Frankrike och Belgien bland annat.

Konsensus: svenskfiskad torsk borde ätas i Sverige eftersom den då inte fraktas lika långt. Men vad sas förra gången på Brännpunkt? Jo, att vi borde vara försiktiga och låta torskbeståndet återhämta sig ordentligt innan vi kan börja fiska på ett hållbart sätt.

Detta har jag ju bloggat om tidigare, under rubriken Om det nu är Östersjötorsk vi vill ha?

Samtidigt står det på en annan artikel om att WWF har sänkt varningssymbolen för östra Östersjötorsken till gul, alltså inte lika hotad som rödmärkt fisk. Och ishavstorsk från Barentshav är det fritt fram att äta då den numera är grönlistad.

Visst verkar det som om det är påväg åt rätt håll? Men, jag tycker att det är för tidigt för att börja fiska torsk och äta med gott samvete, jag håller mig till försiktigthetsprincipen. Men självklart är ju torsk gott! Jag vill gärna kunna äta färsk nykokt torsk med äggsås och färskpotatis till, mums så härligt!


Fiskeläge á la Sverige, num

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s