Glädjebesked att tro på

I en artikel i dagens Svenska Dagbladet kan vi läsa det glädjande beskedet att Östersjön för första gången uppvisat att utsläppen av fosfor och kväve minskar. Detta efter år av åtgärdsprogram och minskningskvoter.

På uppdrag av Helsingforskommissionen har nya mätningar gjorts och dessa visar att under senare hälften av 2000-talet har utsläppen minskat. Det betyder att Östersjön har alla chanser att gå från ett övergött hav till att bli det näringsfattiga innanhav det än gång var. Och vi slipper algblommningen.

Det är en ny mätmetoden som professor Fredrik Wulff vid SU har tagit fram: "Metoden ligger till grund för en aktionsplan för Östersjön som alla Östersjöländernas miljöministrar antog i slutet av 2007, Baltic sea action plan. Ministrarna kom överens om målet att återfå naturliga nivåer på utsläppen av de gödande ämnena."

Och detta ser ut att fungera för Sveriges bönder kämpar, Danmarks grisuppfödning har ändrats och Polen bygger mängder med reningsverk sedan de blev EU-medlemmar.

Tillsammans kan vi uppnå ett frisk innanhav, som faktiskt är unikt i världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s