Om det nu är Östersjötorsk vi vill ha?

På Dagens Nyheters debattsida kan man i dag läsa vad Björn Carlsson, ordförande för Baltic Sea 2020, och professor Sture Hansson, SU, tycker om torskfiskefrågan.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa i media att torskbeståndet är på väg tillbaka i Östersjön och att vi därför bör öka kvoterna igen. Men dessa herrar hävdar i stället att vi inte ska fastna i bilden av torsk som vore den en ekonomisk fråga. Torsken i Östersjön spelar en stor roll i den miljöfråga som Östersjöns hälsa innebär:

"Torsken är den helt dominerande rovfisken i Östersjön, en av detta havs viktigaste 
arter. När torskbeståndet minskat har dess viktigaste byte, skarpsillen, ökat.  När förekomsten av skarpsill ökade, minskade djurplankton och i stället skapades gynnsamma förhållanden för växtplankton, vilket ökat algblomningen."

Det spelar alltså roll för de cirka 85 miljoner människor som bor i närheten av Östersjön, man kan till och med tycka att de har rätt till ett friskt hav. Yrkesfiskarna har ju också rätt till att försörja sig på deras yrke, men för det krävs ett hållbart fiske. Fiskbestånden måste själva kunna  reproducera sig och överleva i ett rent och friskt hav.

Östersjön är ett känsligt hav och det bör vi värna om. Bättre att vara försiktiga än ställas inför den svåra uppgiften att reparera ett förstört hav. Jag väntar hellre några år med att äta torsk än att veta att det inte är ett hållbart fiske och att jag därmed riskerar att göra Östersjön värre.

Öland, med utblick över havet, sommaren 2007

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s