Jag vill ha en solpanel, tack!

För några dagar sen kunde man läsa på DN.se om ett nytt stöd som kan hjälpa dig att tillverka din egen el.

Då ska det bli enklare och inte lika dyrt att tillverka egen el från bland annat vindsnurror och solpaneler. Det är ju fantastiskt om ett statligt stöd kommer att uppstå. Problemet är att det är på EU-kommissionen man beslutar om sådana frågor och det kan både ta tid och komma invändningar. På näringsdepartementet är man däremot hoppfull och tror att förordningen träder i kraft i juni.

Sedan kan du bygga din egen solfångare på taket och få upp till 60 % av kostnaden och max 2 miljoner kronor. Bidraget får sökas av både privatpersoner och företag och det är 50 miljoner kronor om året i tre år som ska delas ut.

Detta bidrag kommer förhoppningsvis leda till att fler ser möjligheten i att tillverka sin egen lokala energi. Det kanske även sker ett uppåtsving för samägda vindkraftverk.

Positivt att regeringen fattar sådana beslut även om man kunde göra slag i saken och även underlätta för att ansluta sitt lokala elverk till den allmänna marknaden och på så vis kunna överföra din överskottsel till någon annan. Självklart skulle man kunna tillsätta mer pengar. Om det sker en anstormning av ansökningar kommer inte 50 miljoner kronor räcka långt. Ta istället ut en högre skatt på energi från kärnkraftverk så kan vi byta till en mer miljövänlig elanvändning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s