Nytt laborationsprojekt

Nu är det dags för att laborera igen! Denna gång ska vi fokusera på markförsurning.

Enligt vår lab-handledning ska vi undersöka två provtagningspunkter med hjälp av markprover. Vi i basgruppen valde Vrinneviskogen och Himmelstalundsparken, dels för att de är nära när man bor i staden och inte har tillgång till bil och dels för att Vrinneviskogen består till större del av barrskog och Himmelstalund av blandskog. Förhoppningsvis visar proverna någon skillnad, det är då det blir som roligast!
Idag la vi upp en lab-plan så att vi vet vad vi ska göra i morgon när vi tar proverna och lite vad vi ska tänka på under veckan som följer. Riskbedömning ska med då kemikalierna som används är något hälsofarliga (Kaliumklorid – ofarlig och Kalciumklorid – irriterande).
Markförsurning är något som inte bara beror på surt regn. Det sker även naturligt i marken, men för några år sedan var det väldigt stort medialt fokus på just surt regn eftersom det orsakas av alltför stora utsläpp av svavel från fabriker och bilar med mera. Men i västvärlden, Europa, tog makthavarna tag i problemet och satsade på katalysatorer i bilarna och svavelrening i fabriksskorstenar.
Däremot kan det också skilja sig om det är en barrskog eller lövskog då barrskogen är surare. Därför har vi försökt att välja två olika provtagningsplatser. 
Min lillebror i Getåravinen, en typisk barrskog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s