Passiv

Efter att ha ägnat mig åt energi i ungefär ett halvår har jag upptäckt något som jag tror på i framtiden, passivhus. Istället för att pumpa in en mängd energi för att värma huset och förse det med varmvatten tror jag att det är ett enklare sätt att från början bygga huset energisnålt.

Det finns många sätt att få ett hus att använda mindre energi. Dels kan man använda mer energisnåla produkter eller så utforma man huset smart. I min egen lägenhet drar det som tusan från balkongdörren. Sitter man vid TV:n fryser man rejält under vinterhalvåret. Man kan ju tycka att vår hyresvärd skulle ha ett intresse av att täta listen, men än så länge har inget skett. Vi har istället tagit på oss en extra ylletröja och sockar.

Isolering alltså, satsar man lite extra där redan från början kan man spara mycket på värmesidan. Men detta är inte det enda man kan göra från grunden.

Om man i söderläge bygger större fönster som släpper in mer ljus och på norrsidan mindre fönster kan man få in en del värme. Har man sedan golv- och väggmaterial som är bra på att lagra värme blir det varmt och mysigt.

Och som jag har tjatat, men sätter man upp solpaneler och kanske en liten vindsnurra på taket så är du näst intill självförsörjande på energi.


Nu vet jag ju i och för sig inte hur bra tegel är på att behålla värmen, men fint är det.
(Kyrka i Tyskland, Rügen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s