Det finns alltid fler vägar än en

En artikel jag läste nyligen handlade om ett alternativ vattenkraftverk på ön Vis i Rumänien. 

Istället för att som vid vanlig vattenkraft, då man behöver ett rinnande vattendrag med hög fallhöjd, drar man istället nytta av solkraft. Med energi som fås genom solpaneler pumpar man upp vatten från en lägre nivå till en vattenreservoar på högre nivå. 
Därefter används vattenkraft på vanligt vis. Vattnet rinner ner i en turbin som är kopplad till en generator. Den genererar i sin tur elektricitet.
Vattnet går i sin tur i ett slutet kretslopp och återanvänds alltså. 
Författarna till artikeln har varit tydliga med att påpeka att uppförandet av anläggningen kräver konventionell energi och att det medför miljöpåverkan. Men jag anser att det finns fler faktorer. Exempelvis så framgår det inte hur stort område som krävs för anläggningen och i synnerhet för vattenreservoaren, det om något medför en påverkan för närområdet. Materialet för byggnationen är heller inte redovisat men man bör naturligtvis använda så naturliga och miljövänliga material som möjligt. 
Priset på energi som man genererar är svårt att få ett kvitto på. Kostnaderna för byggnationen bör naturligtvis betalas tillbaka, men hur stor kostnad det blir vet man ju inte förrän man uppfört anläggningen. Det dyraste i hela produktionen är utan tvivel den solpanel som krävs. 
Eftersom den drivs med solenergi är det inte ett alternativ för oss uppe i norden, men annars tycker jag det verkar som ett bra alternativ till att dämma upp floder, åar och andra vattendrag.
Vattenfördämning i Rosenkällasjön, Linköping
Artikeln heter The features of sustainable Solar Hydroelectric Power Plant och är skriven av Zvonimir Glasnovic och Jure Margeta, publicerad i Renewable Energy Vol. 34, no. 7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s