Kunglig polarexpedition

I måndags sände SVT ett program där man följde de tre tronföljarna i Sverige, Danmark och Norge när de, för att uppmärksamma polaråret, följde med forskningsfartyget Oden till Arktis. Under några dagar befann de sig på fartyget och fick lyssna på föreläsningar och utföra prover i havet.

Det som jag tyckte var intressant var när de berörde ledet där forskare har den viktigaste uppgiften att få fram resultat. Men de måste även föra det vidare till högt uppsatta personer, som kronprinsessan Victoria, som sedan har ett ansvar att föra ut det till allmänheten. Tycka vad man vill om monarki, men jag tror nog det var fler som såg på detta program som sändes i SVT 1 än ett liknande program i kunskapskanalen utan några kända personer.

Kronprins Haakon av Norge sa något tänkvärt: "Vi vet inte allt, men tillräckligt för att agera". Det stämmer alldeles utmärkt, försiktighetsprincipen är något som vi bör följa.

Vad jag funderar på är vad som skulle hända om det visar sig att vi har fel, har de åtgärder vi vidtagit inte lett fram till en bättre omvärld i alla fall?

Länk till SVT här. Tillgänglig fram till 13 maj.


Fjällvidder i Bruksvallarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s