Äta hamburgare och plantera träd

När vi åkte hem från fjällen i måndags (13/4 09) lyssnade jag på Vetenskapsradion, programmet hette Vetandets värld granskar klimatkapitalet: PR och pengar i klimatindustrin. Det handlade om företag som vill framhäva sig som klimatneutrala genom den frivillig utsläppsmarknaden, främst pratade de om Max hamburgarrestauranger.

Max har som mål att bli helt koldioxidneutrala, men inte genom att dra ner sina utsläpp utan genom att klimatkompensera. De har bestämt sig för att planera träd i Uganda och Mocambique för att på så sätt kompensera för de koldioxidutsläpp som främst deras köttproduktion står för, vid en uträkning stod den för 70 % av deras totala utsläpp. Detta kostar såklart en massa pengar men VD:n för företaget, Richard Bergfors, var noga med att poängtera att hamburgarna inte kostar mer. Istället ses det som "en intern straffskatt".

Men är det verkligen smart att istället för att minska sina egna utsläpp så minskar man andras? Det ses som en kostnadseffektiv minskning eftersom det kostar mindre i u-länder, främst eftersom arbetskraften är billigare. För att svära sig fria så hävdar man även att kapital, teknik och kunskap överförs till u-länder. De bör ju lära sig något på att bygga exempelvis vindkraftverk finansierad av rika industrier i väst.

Nu är det så att Max just planterar träd. En talesperson för en miljöorganisation i Uganda tycker att man istället bör satsa på förnyelsebar energi då de är i större behov av ström än träd. Träd och agroforestry är bra i viss mån, men borde man inte istället sluta hugga ner träd på andra håll?


Skog vid Rosenkällasjön i Linköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s