Marit Paulsen får mothugg av Naturskyddsföreningen

Så äntligen är det någon som svarar på Marit Paulsens senaste medieturné. På Naturskyddsföreningens hemsida har de skrivit en artikel där de tillbakavisar påståendet om att vi inte skulle kunna försörja jordens befolkning med miljövänligt framställd mat.

Huvudargumentet är att det ger lägre skördenivåer per areal, och det är sant i hög grad (då räknar man inte in att jorden utarmas på naturliga näringsämnen och kräver ökande mängder konstgjord gödsel). Men det skiljer sig från var på jorden man odlar. I utvecklade länder som Sverige där man gödslar mycket sjunker skördenivåerna men i Afrika exempelvis ger det ekologiskt odlade fälten mer avkastning då de sedan tidigare inte är så övergödslade. Det är också här som skörden måste öka.

Annars är det inte maten som är det viktigaste vid en omställning till ekologiskt jordbruk utan den stora kemikalieanvändningen och fossil energiåtgång. Detta gör att det inte är hållbart i det långa loppet.

Både Marit Paulsen och Naturskyddsföreningen säger att det slöseriet med mat som är den stora boven i dramat, vi får inte slänga så mycket mat. Självklart är det så, siffror från Naturskyddsföreningen säger att vi i Sverige slänger cirka 20-40 % av maten vi köper. Det mest intressanta är att det i genomsnitt produceras, i hela världen, cirka 4600 kilokalorier/person/dag. Som de flesta vet i dagens viktfixerade samhälle behöver vi få i oss ungefär 2600 kilokalorier, eller till och med så lite som 2000 kilokalorier eftersom vi lever ett väldigt stillasittande liv.

Kött är en stor miljöbov eftersom vi med allt bättre standard äter allt mer, i dagsläget cirka 76 kilo per person och år. Kor och andra djur behöver mycket foder och det är inte ofta de går på grönbete längre. Istället får de äta foder som vi odla på annat håll. "Foder, som soja- och palmkärmjöl, till husdjur importeras från fattiga länder i Syd – lika mycket som den sammanlagda importen av kaffe, kakao, te, socker och sockervaror." (Naturskyddsföreningen 2009-04-06).

Generellt sett behöver vi inte äta så mycket kött utan vi kan med fördel blanda ut det med bönor och annan vegetariskt mat, eller bli vegetarian på heltid. Det klarar vi. Optimalt vore om vi kunde återgå till de tider då finare kött upplevdes som mer dyrt och festligt. Idag kan vi få en hyfsat billig oxfilé en vanlig onsdag. Bättre då att leva lite snålare på vardagarna med mer rotfrukter och festa till det på helgen med en lite större köttbit.


Kor på Öland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s