Papperstidning vs Internet

Är du en av dem som har valt bort papperstidningen med motiveringen att det är bättre att läsa på internet? Det har varit många som sagt det och kanske också många som har följt rådet.

I nya numret av Sveriges Natur (#2/09) skriver de om just det här "För något år sedan gjorde en grupp forskare på STFI-Packforsk en studie i frågan".

Självklart påverkar elen som datorn drar miljön. Forskargruppen kom fram till att 33 minuters datorläsning gav samma effekt som papperstidningen. Sitter du länge drar den mer el så klart och är ni många som läser tidningen blir det mindre påverkan där. Om du dessutom källsorterar din tidning efter läsning är du riktigt duktig. "I studien finns värden för all rimlig mätbar påverkan. Livscykelanalyserna omfattar bland annat klimatpåverkan, försurning, övergödning, ozonnedbrytning och toxisk påverkan (miljögifter)" (SN #2/09).

Så idag, läser du en papperstidning och delar den med din sambo/partner/kompis/granne så är det bättre så länge du inte använder datorn minimalt. Men i framtiden blir nog datorer mer energisnåla, får längre livslängd och så kanske du byter till miljövänlig el. Dessutom står det även i artikeln att det kan komma läsplattor som drar mycket mindre energi, däremot kostar de mycket i produktionen miljömässigt sett.

Men om du däremot läser tidningen på morgonen och fortsätter under dagen med att uppdatera dig på internet är detta inte särskilt bra ur miljösynpunkt. Och låter du datorn stå på eller vara i viloläge så drar den ju energi vad du än gör i övrigt.

Jag tycker att upplevelsen med papperstidningen också slår webb-varianten, fast till papperstidningen kan du inte länka din blogg ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s