Tvätta bilen vettigt!

Under dagen har man kunnat höra på ekot om hur miljöfarligt det är att tvätta bilen på garageuppfarten.

Självklart är det miljöfarligt att tvätta bilen på gatan eftersom alla gifter och kemikalier som finns på bilen rinner ner i dagvattenbrunnarna. Om man inte har möjlighet att tvätta bilen i en tvättinrättning eller en bensinmack så ska man hellre tvätta på gräsmattan eller en grusplan än på asfalten då det filtreras där och inte rinner direkt ner i närliggande vattendrag. 
Enligt ekot (http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2745897): "Därför rinner det varje år 2 000 ton olja, drygt 5 ton tungmetaller och 5 000 ton rengöringskemikalier ner i de svenska vattendragen som en direkt följd av att bilar tvättas nära dagvattenbrunnar."
En liten anekdot om något som inträffade när jag i vintras skulle tvätta bilen på en närliggande bensinmack. Jag gick in och frågade efter avfettningsmedel då bilen var mer än lovligt smutsig:
– Hej! Har ni miljövänligt avfettningsmedel?
– Miljövänligt? Nej, det är så många kunder som klagar på att det är så jävla dåligt att det har vi tagit ur sortimentet. Det är ju ingen idé att det är miljövänligt om skiten inte hjälper.
Så jag fick vackert köpa det lite mer giftiga avfettningsmedlet och glädja mig åt att bilen blev lite renare och inte förorenade vattendragen. 
Ett privat förslag som uppkom under dagen var att kommunerna borde subventionera eller bygga egna biltvättar då det vore i allas intresse att inte förorena vattendragen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s