Etanolskatt och lägre pris = åtråvärt?

För att sänka priset på etanol har Sverige begärt lägre skatt på brasiliansk-importerad sådan från EU, står det på SvD.se.

Som jag tidigare pratat lite om så är etanol inte ett så problemfritt och fruktansvärt miljövänligt drivmedel som många vill tro. Dagens etanol kan till och med tyckas vara likvärdigt med bensin då produktionen inte kan anses vara bra, transporten stjäl en del av de totala fossila utsläppen och det är inte lika effektivt som bensin.

Just etanol från Brasilien anses vara en av de etanolsorter som släpper ut minst del växthusgaser (ca 60 % mindre än bensin). Men produktionen innebär mycket miljöpåverkan i och med att det mestadels är monokulturer med sockerrör. För att få större arealer så hugger man ner regnskogen. I de fall man faktiskt inte hugger ner regnskogen, sker det i stället indirekt då annat jordbruk och djurskötsel måste flytta på sig vid  sockerrörsexpandering. Odling av sockerrör kräver också stora mängder bekämpningsmedel och konstgödning. Vid tillverkningen av etanol krävs stora mängder vatten som tär på de närliggande floderna. Fälten bränns för att man ska slippa blasten innan den skördas, i de värsta områdena ligger smogen tjock över städerna (http://www2.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?id=1261).

Men detta är bara fas 1 av etanol. Många hoppas på att fas 2 kommer att bli mer miljövänlig och så vidare.  Detta kräver dock mycket forskning, i artikeln från SvD säger handelsminister Ewa Björling att den sänkta skatten är en förutsättning för vidare forskning, på grund av prissänkningen. 

Sammanfattningsvis är det väl ganska bra att etanol är på frammarsch  även om fas 2-etanol är det alternativ man bör vänta på. Överhuvudtaget är biodrivmedel beroende av mer forskning och utveckling. I dagsläget bör man kanske snarare minska sitt bilåkande innan man kan köra bil med gott miljösamvete.

(För mer information skrev vi en rapport i vintras om kontroversen kring etanolfrågan. Finns att läsa, om man ber mig om det.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s