Marit Paulsen i P3 Brunchrapporten 30/03 2009

Den 69:åriga Marit Paulsen har kommit tillbaka till politiken för att ställa upp i EU-parlamentsvalet. Hon är Folkpartiets förstanamn på listan.

Dagens Brunchrapport i P3 hade Marit Paulsen som gäst och de började prata ansvar om vår planet. Hennes huvudtes är att jorden är liten och människorna många. Alltså har man ett individuellt ansvar och det är därför hon har valt att ställa upp i parlamentsvalet igen.

Därifrån var steget inte långt till miljösnack. Programledaren började prata om eko-tomater varpå Paulsen snabbt svarade med att allt som man äter är ekologiskt eller om man så vill, naturligt. Det stämmer ju i och för sig men nu har termen ekologiskt slagit igenom med betydelsen miljövänlig och det kanske man ska ta fasta på. Det räcker med förvirring inom miljödebatten för att haka upp sig på ett ord.

Marit Paulsen vill gärna se fler koloniträdgårdar i storstäderna för att man ska kunna njuta av närodlat. Det är det godaste man kan äta, enligt henne. Detta ska man inte göra för att lösa världssvälten eller för att för många är feta utan för att det är gott. Att köpa ekologiskt ser hon dessutom inte som lösningen på världsproblemet och det är heller inte ett problem att lösa. Det är istället en liten detalj som är ganska betydelselös i det stora. Har hon rätt i det? Hon påstår även att även ekologiskt inte är en fara i sig så kan man inte försörja hela jordklotet med mat på det sättet. Det kanske stämmer i och för sig men å andra sidan visar exempelvis miljövänliga bomullsplantager att man uppnår ganska höga skördenivåer i alla fall plus att man slipper en stor del skadedjur.

Problemet är istället, säger hon, att vi inte har några bekämpningsmedel som är ogiftiga. Det är nästa stora problem att lösa. Vi kan klara allt, från att driva traktorer på rapsolja och biogas till att ta fram effektiva bekämpningsmedel som är ofarliga. Lustigt att hon tror att biogas och rapsolja är bra alternativa drivmedel när det då kräver att man tar odlingsmark i anspråk för att odla rapsolja när hon precis sa att man inte har tillräckligt med yta för att odla mat till alla människor.

Hon återkommer till det faktum att vi bara har ett klot att tillgå och att ytan inte räcker. Det låter som ett klassiskt argument för att vi är för många på den här jorden. Men om alla blir industrialiserade med en hög utbildningsnivå så sjunker födelsetalen säger många forskningsrapporter och statistik.

Vi bör dra lärdomar från det medicinska området är ett annat argument. Inom naturvården ska vi sträva efter evidensbaserad utveckling, det ska följas upp och bevisas vetenskapligt. Här har hon alldeles rätt men man får samtidigt inte göra det för biokratiskt så att inga beslut tas eller utveckling sker. Dessutom tycker jag att det borde finnas fler nivåer av "miljövänligt" eftersom det tar tid att ställa om produktionen helt.

Vi har 2600 kvm att leva på (ca 1/3 fotbollsplan) och där ska allt vi gör kunna få plats, såsom matproduktion, bomullsodling till våra kläder och foderproduktion till de djur vi äter upp. Där nämner hon även att odling till några sockerrör och palmoljeträd ska få plats, detta till vårt bränsle. Jaså, är det detta som Folkpartiet ser som framtida bränslen? Det löser verkligen inte växthuseffekten. Dagens etanol som räknas som ett miljöbränsle släpper ut mängder med biprodukter vid produktion, transport och förbränning (eftersom det inte är lika drygt som bensin, du måste tanka oftare) och palmoljeträd planteras på tidigare regnskogsmark (leder till växthusgasutsläpp) och är inte så miljövänligt över huvudtaget.

Till sist klämmer hon ur sig att man bara ska äta ekologisk mat om ens själ mår bättre av det. Det spelar tydligen ingen roll för din kropp, säger vetenskapen. Va? säger jag. Det kommer ju massvis med rapporter som visar att ekologiska grödor har mer antioxidanter, man slipper få i sig giftrester från bekämpningsmedlen och så vidare. Dessutom säger Marit Paulsen att det spelar en mycket liten roll för miljön.

Hennes (enda) råd är att man inte ska slänga överflödig mat. Istället ska man bara köpa sådant man vet att man kommer äta upp. Häller man ut en tredjedel av mjölken så spelar det ingen roll om den är kravmärkt, den har ändå tagit en stor plats i produktionskedjan. Odlingsformen är alltså sekundär, det som räknas är hur mycket du använder. Det enda positiva som eko-produkter för med sig är att man slipper bekämpningsmedlen. Där tycker jag att hälften av argumentet håller. Visst, man ska inte slänga saker i onödan, men att odlingsformen inte spelar någon roll är att säga lite för mycket. Men om nu själen mår bättre av att äta det så kan man väl tycka att det högre priset är en fördel. Om nu miljövänlig mat kostar lite mer kanske man blir mer obenägen att köpa mer och du slänger man inte lika mycket.

Slutligen, hennes tips till evigt liv kommer i form av att skriva blogg + att beställa en ekolåda + lax + blåbär. Men nyss var ju inte ekologiska grödor bra att äta, lax är utrotningshotad även om det är på tillbakagång och blåbär finns det inte mängder av. Det skulle i varje fall inte försörja hela jordklotet.

Hela intervjun gav sken av att hon verkar bry sig men gör det på fel sätt. Hon lägger fokus på frågor som i och för sig är viktiga i miljödebatten men samtidigt förringar hon frågor som har blivit utpekade som viktiga för att det ska ske något i världen. Nej, detta blir inte mitt val till EU-parlamentet. Folkpartiet visar tydligt i och med detta vad de tror på i miljöpolitiken och det är inte överrensstämmande med majoriteten av forskarvärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s