En dag med Christian Azar

En dag med-teamet (DN Söndag) på DN har följt Christian Azar som är professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers i Göteborg. Dessutom är han ledamot i regeringens kommission för hållbar utveckling.

De följer med honom när han ska till Stockholm på årets Energiting på Älvsjömässan. Självklart åker han tåg och han blir till och med tre minuter för tidig till Flemingsbergs station. På tåget läser han på lite om kärnkraften och uttrycker sina åsikter om att priset för kärnkraft är nog inte så mycket billigare än vad man tror. Tydligen kopplades det inte en enda kärnkraftsreaktor till elnätet år 2008, men man byggde många vindkraftverk. Precis som jag tror han på vindkraft och solkraft.
Men för att diskutera reportaget. Det är intressant det de skriver om, men de fäller många klyschor som: "Var det inte varmare det skulle bli med klimatkrisen? undrar DN:s "En dag med"-team när vi gemensamt tar trapporna till nästa perrong. … -Jo, men inte alla dagar… skrattar han.
Vid rubriken 13.30 pratar de om kriser i världen. Tydligen finns det de som påstår att Sverige bara klarar en kris i taget. Klimatkris och finanskris. Men det stämmer inte tycker jag. De som berörs mest är ju de som verkar inom de specifika krisarna. Självklart spiller det över på samhället i stort men gemene man klarar nog av att hantera både och. Det främsta ansvaret ligger trots allt på makthavarna, industrin och forskarvärlden och de om några borde vara kompetenta att hantera fler viktiga frågor samtidigt. 

Christian Azar är en intressant personlighet och jag håller med om mycket, men däremot inte allt han säger. Media lyckades för ett tag sen vrida ett av hans uttalande till att privatpersoner inte behövde tänka på hur mycket man flyger, när han egentligen menade att störst förändring sker på industri- och politiknivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s