Earth-hour – resultat

DN.se skriver de att svenskarna sparade ungefär så mycket el som 10 villor gör av med på ett år. Det låter både lite och mycket. Detta sparade vi på en timme! Det blir faktiskt mycket. Men samtidigt, 10 villor är ju inte så många i dagens Sverige.

Men många bäckar små. Vi tillbringade kvällen i vardagsrummet med tända ljus och lite härlig jazz’n’blues från en dator på energisparläge och med nedsläckt skärm. Det var faktiskt trevligt att för en gångs skull tillbringa kvällen hemma men inte framför TV:n. 
Frågan är då om det verkligen gjorde någon stor skillnad för klimatet. I Sverige kan man nog lätt påstå att det inte gjorde någon jättestor inverkan i hur mycket växthusgaser som släpptes ut. Men kolkrafts-Tyskland tjänade nog mer på det. Däremot har vi gjort något viktigt och det är att en stor del av värlen och framför allt den rika världen, som faktiskt står för de mesta utsläppen, har reagerat och gjort något. Största steget var väl ändå när man släcker ner stora kända landmärken som Operahuset i Sydney eller the Strip i Las Vegas. Enligt svd.se sparade man i Sydney ungefär 10 % av deras elektricitetåtgång.
Jag tror att det är mer en symbolisk handling som ger positiva effekter. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s