Boktips

Min favoritbokserie när jag var yngre heter Artemis Fowl och är skriven av Eoin Colfer. Jag har köpt alla böckerna och väntar fortfarande på att det ska komma en ny. 

När jag nu hade en tråkig dag bestämde jag mig för att läsa om dem (ja, jag läser ofta om böcker, speciellt sådana jag gillar) och jag förvånades av det övertydliga miljövänliga budskapet som faktiskt genomsyrar böckerna. Förut har jag nog bara observerat det för det passade bra in med vad jag tycker själv. Men nu när jag var lite äldre, lite klokare, lite mera vidsynt upptäckte jag att det faktiskt var väldigt bra invävt i själva handlingen och den övriga texten. 
Det är en fantasybok som självfallet innehåller magi och fairies, centaurs och liknande otroligheter men invävt i det vardagliga livet på 2000-talet. Artemis är ett kriminellt barngeni som helst av allt vill öka familjens förmögenhet med mer guld. Familjens motto är ju trots allt: Aurum potestas est (guld är makt). Men han är även en gentleman som beter sig belevat och delvis bryr sig om sin omvärld. I början är han dryg mot de människor som inte matchar hans hjärnkapacitet (vilket är i princip alla på jorden förutom Albert Einstein och Archimedes) men under böckernas lopp och tidens gång lär han sig mycket och blir en bättre människa. I första boken Artemis Fowl kan man läsa följande:
"Once over the channel, Holly flew low, skipping over the white-crested waves. She called out to the dolphins and they rose to the surface, leaping from the water to match her pace. She could see the pollution in them, bleaching their skin white and causing red sores som their backs. And although she smiled her heart was breaking. Mud People had a lot to answer for."
Dessutom äter han bara ekologiskt och närproducerat! 
Detta tycker jag är ett bra exempel på hur man kan väva in ett budskap i handlingen utan att det tar över. Det är bara en del av personligheten hos de litterära figurerna. Att böckerna dessutom kom ut i början av detta decennium visar att de var något före sin tid och den miljöhysteri som idag råder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s