Litteraturtips

Jag har precis läst klart boken Mat och Klimat, skriven av tv-meteorologen Pär Holmgren. Jag har redan tidigare läst hans bok, Meteorologernas väderbok som jag gillade mycket.

Boken tar på ett lättfattligt sätt upp frågorna om vår matkultur och hur maten förhåller sig till klimatet. Vi har säkert alla redan hört att maten står för cirka en tredjedel av vårt totala utsläpp av växthusgaser, därför känns det viktigt att få mer kunskap om hur vi ska agera. Det är svårt att i butiken kunna avgöra vad som är bäst att köpa, och hur stor påverkan olika produkter har. De visar förslag på nya matpyramider där räkor och ris ska ätas sällan medan vår svenska potatis rekommenderas i alla lägen. Jag blir väldigt inspirerad av den här boken, det är många fina bilder och lätt text. Ett fel kan vara att det är svårt att ge konkreta exempel på vad man ska äta. Enklaste tipset är KRAV-märkt och närpoducerat. Det är inget fel på svensk mat!
Hädanefter ska jag bli bättre på att äta potatis, svenska morötter äter jag redan i massor.
Här finns boken att köpa: 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s